Så här väljer du rätt PAP-mask | ResMed Sverige

Börja behandlingen med att hitta rätt PAP-mask

En man och en kvinna som står lutade över köksbänken och undersöker en PAP-mask från ResMed och läser användarguiden.

Att välja en mask som både känns bekväm och är effektiv för just dig är ett viktigt första steg i din PAP-behandling. Vi har delat in våra masker i tre kategorier: Minimalistiska masker, Masker för mer frihet och Masker för dig som söker trygghet. Det gör det lättare för dig att hitta en PAP-mask som passar dina behov.

Väljer du trygghet i första hand? Då behöver du en PAP-mask som:

Enkelt anpassar sig efter din ansiktsform, ger effektiv täthet och är kompatibel med mjukdelar i silikon och i AirTouch-minnesskum som ger extra komfort eller minskar risken för röda märken i ansiktet. Kategorin med flexibla masker innehåller masker som är avsedda för dessa behov.

”Jag behöver en mask som inte läcker.”*
En patient som använder ResMeds AirFit N20-näsmask.
”Jag vill ha en mask som sitter riktigt bra.”*
En patient som använder ResMeds AirFit F20-helmask

Älskar du enkelhet? Då behöver du en PAP-mask som:

Har mjukdelen placerad under näsan för en friare känsla. Du känner dig mer bekväm med hur du ser ut och slipper röda märken på näsryggen. Kategorin med minimalistiska masker innehåller masker som är avsedda att passa dessa behov.

”Jag vill känna mig bekväm tillsammans med min partner.”*
En kvinna som använder ResMeds minimalistiska AirFit P10-näskuddemask medan hon sover nära sin sängkamrat.
”Det kändes som att jag inte hade någon mask på mig.”**
En kvinna som använder ResMeds minimalistisk AirFit F40-helmask medan hon sitter i sängen, och visar något på telefonen för sin sängkamrat.
”Ju tystare mask, desto bättre.”*
En man med glasögon som läser i sängen medan han använder ResMeds minimalistiska AirFit N30-näsmask och hans fru sover bredvid

Rör du dig mycket i sömnen? Då behöver du en PAP-mask som:

****Gör att du slipper röda märken på näsryggen och låter dig röra dig fritt. Slangens placering upptill och ett knärör som kan rotera 360° gör att du när som helst kan vända dig och sova på mage. Kategorin Masker för mer frihet innehåller masker som är avsedda att passa dessa behov.

”Jag brukar sova på magen.”*
En patient som använder ResMeds AirFit N30i-näsmask medan de sover på magen.
”En slang som inte är i vägen gör jag känner mig friare.”*
En patient som använder ResMeds AirFit P30i-näskuddemask.
”Jag brukar testa olika sovställningar innan jag somnar.”*
En patient som använder ResMeds AirFit F30i-helmask.

Redo att börja – och fortsätta – med sömnapnébehandling?

Den kostnadsfria e-boken om behandling är full av information som kan hjälpa dig att:

  • lära dig mer om behandling med kontinuerligt positivt luftvägstryck (PAP) och antiapnéskena (med mandibelförskjutning)
  • förstå hur du använder utrustningen korrekt och löser vanliga problem

Fyll i formuläret, så skickar vi ett exemplar till dig.

Vänligen besvara ovanstående fråga

Genom att klicka på “Skicka mig guiden” samtycker du till att ResMed behandlar din persondata för att hantera din fråga.
För ytterligare information hur ResMed hanterar din persondata, läs våra användarvillkor och integritetspolicy.

Vanliga frågor om PAP-masker

PAP-maskens utformning påverkar var tryckluften tillförs och hur masken sitter över ansiktet:

Olika masktyper har olika fördelar. En helmask kan till exempel vara ett bra alternativ om du andas genom munnen när du sover, om du lider av allergi eller om du har sned nässkiljevägg eller andra besvär som försvårar luftflödet i näsan.
Vissa personer föredrar den mindre storleken på näsmasken eller näskuddemasken, medan andra uppskattar den trygga känslan med en helmask. Till och med något så enkelt som att man har en mustasch kan påverka hur en mask känns och passar.

Pröva om möjligt olika typer av PAP-masker. Vi vill göra det enklare för dig att välja och därför använder vi oss av PAP-maskkategorier som visar hur de olika maskerna motsvarar dina sömnvanor och preferenser. Maskkategorierna utgörs av helmasker, näsmasker och näskuddemasker.

Alla våra masker har en särskild webbsida med videoklipp och råd om storlekar.

Många av våra masker har storleksguide som kan skrivas ut. Skriv bara ut mallen och håll den mot ansiktet för att hitta den storlek på mjukdelen som passar dig. Klicka på länkarna för att hämta storleksguider för följande masker:

Minimalistiska masker:

Masker för mer frihet:

Flexibla masker:

Alla våra masker har en särskild webbsida med videoklipp och råd om hur du hittar en bra storlek.

En mask som passar känns bekväm och ger en stabil täthet så att luften inte läcker ut. Om luft läcker ut från masken (maskläckage) eller ur munnen (munläckage) blir PAP-behandlingen inte lika effektiv.

En mask som inte passar kan kännas obekväm och fungerar inte så bra, så lägg lite tid på att lära dig hur du sätter på dig masken ordentligt. Ta en titt på användarguiden och videoklippen om hur du provar ut masken. Det kan vara praktiskt att använda en spegel eller be någon annan kontrollera om mjukdelen/näskuddarna sitter rätt.

  • Justera masken innan du ansluter slangen eller startar behandlingsapparaten. Olika justeringsprocedurer används för varje masktyp, så följ alltid instruktionerna i bruksanvisningen eller videoklippen.
  • Dra inte åt masken för hårt. Många tänker att en mask som sitter åt ger en god täthet, men för en för hårt åtdragen mask kan faktiskt resultera i läckages, och dessutom kännas obekväm.
  • När masken sitter bra på ansiktet kan du starta luftflödet. Du kan behöva göra mindre justeringar av mjukdelen och/eller huvudbandet när enheten slås på och mjukdelen har blåsts upp.

Du kan också ladda ned appen myAir utan kostnad. Den erbjuder skräddarsydd coachning och råd baserat på din specifika sömnapnéapparat och masktyp, till exempel tips om hur du löser problem med maskjustering.

Om du fortfarande har problem med att justera masken kan du be vårdgivaren om hjälp.

Luftläckage kan inträffa av flera olika anledningar. Läs följande vanliga frågor om du vill ha information om hur du identifierar och åtgärdar läckage som orsakas av:

  • Dålig passform eller för hårt åtdragen: ”Hur justerar jag min mask?”
  • Slangdragning: ”Hur kan jag förebygga slangdragning?”
  • Masktyp: ”Vad är skillnaden mellan helmasker, näsmasker och näskuddemasker?” och ”Hur kan jag förebygga munläckage?”
  • Maskstorlek: ”Hur väljer jag rätt storlek på mjukdelen?”

Om du har munläckage så läcker luft från din mun under behandlingen. Du kanske öppnar munnen medan du sover eller av gammal vana eftersom din näsa är blockerad. Munläckage leder till störande ljud, det är obekvämt och kan dessutom göra dig torr i munnen.
Du kan ladda ned appen myAir utan kostnad. Den hjälper dig att hantera läckage genom att skicka dig varningar när läckagetrösklar överträds och ger dig tips om hur du åtgärdar läckage och löser problem med maskjustering.

Om du upplever munläckage bara ibland, till exempel när du är förkyld, kan du testa att använda en hakrem vid de tillfällena för att hålla munnen stängd.

Om du ofta upplever munläckage kanske du behöver använda en helmask. Helmasker tillför luft till näsa och mun, så att du är täckt oavsett om du andas genom näsan eller munnen.
Det finns en helmask i var och en av våra maskkategorier: AirFit F40 Minimalistisk mask, AirFit F30i Mask för mer frihet, AirFit F20 flexibel mask.

Alla PAP-masker ger ljud ifrån sig när utandningsluften passerar genom ventilen. Men om masken ger ifrån sig ”pysande” ljud har du förmodligen ett läckage. Om du upplever läckage är vårt råd att arbeta med din justeringsteknik. Se användarguiden för masken, videoklipp om justering och frågan ’Vad orsakar läckage?’ ovan för att få hjälp. Om masken fortsätter att läcka bör du kontakta din hemvårdsleverantör eftersom du kanske behöver en annan masktyp eller storlek.

Om det bara är ljud från maskens luftventil som stör dig eller din sovpartner, kan du med fördel prova QuietAir-ventilen som finns i våra Minimalistiska masker (N30, P10 och F40). Den leder försiktigt bort utandningsluften och är utformad för att du/ni ska störas så lite som möjligt.

 

”Slangdragning” innebär att PAP-slangen drar i masken vilket påverkar tätheten och orsakar läckage. Om du inte märker att detta händer kanske du tror att masken läcker på grund av ett problem med typen eller passformen, eller börjar dra åt masken av fel anledning, vilket kan orsaka mer läckage.

Många masker designas för att klara ett visst mått av slangdragning. Starta apparaten och dra lätt i slangen, så känner du hur slangdragning känns. Rör dig i sängen så att du märker om slangen ger dig tillräckligt med rörelseutrymme. Om du tror att du behöver en längre slang kan du titta på fler slangalternativ på den här sidan.

Om du rör dig mycket i sömnen, sover på mage eller testar olika sovställningar innan du somnar, kan du med fördel prova designen hos våra frihetsmasker (N30i, P30i, F30i). Konstruktionen med slangen ovanpå hjässan och luftslangen upptill gör att du kan röra dig utan att trassla in dig i slangen.

ResMeds maskmjukdelar är tillverkade av silikon, som är ett hypoallergent material som används i medicintekniska apparater och produkter. Om du inte tål silikon kan de flexibla maskerna AirTouch F20 eller AirTouch N20 vara ett bra alternativ. De här maskerna har en mjukdel i minnesskum som är utformad för att anpassa sig till ditt ansikte.

Vår kategori Flexibel passform kan vara ett bra val om du har känslig hud, kraftig skäggväxt eller bara uppskattar extra komfort. Ramarna på de här maskerna är kompatibla med våra klassiska AirFit-maskmjukdelar och våra AirTouch-mjukdelar i minnesskum, så du kan växla mellan dem som du vill.

Om du bara upplever hudirritation på näsryggen, kan du med fördel prova någon av de små silikonmaskerna som placeras under näsan i våra kategorier Minimalistiska masker och Masker för mer frihet.

Referens:

  1. ResMed external 14-day clinical study of 23 ResMed patients, conducted between 30/05/2018 – 22/06/2018. Data on file; ID A4387859.

I användarguiderna hittar du relevant information angående kontraindikationer, varningar och försiktighetsåtgärder som ska beaktas innan produkterna tas i bruk och under tiden de används.

*Citat på den här sidan är inspirerade av synpunkter från patienter och är inte bokstavligt återgivna.
**Detta är en äkta och dokumenterad utsaga av personens uppfattning om behandlingen. Utfall och resultat kan variera och den här personens individuella svar ger ingen indikation på eller garanti för att någon annan har samma eller liknande upplevelser. Din vårdgivare kan ge dig mer information.

Referenser:

  1. Weight AirFit P10 mask assembly, including headgear, excluding packaging: 46g. ID A3056947
  2. Sound power level of 21 dBA – refer to AirFit P10 and AirFit P30i user guides
  3. Sound power level of 25 dBA – refer to AirFit N30 user guide
  4. ResMed external clinical study of 18 patients for 7 nights, conducted between 12/02/2019 – 25/05/2019 for AirFit N30, Data on file; ID A4547452.

 

Innehåll senast uppdaterat: 07/2024